Årsrapport 2025 skildrar brister i samhällets hantering av frihetsberövade barn
Rapporten "Ni måste hinna före" ger en unik inblick i frihetsberövade barn och ungas uppväxtvillkor och deras erfarenheter av frihetsberövandet. Rapporten bygger på djupintervjuer med 88 frihetsberövade barn och unga samt en enkät.
Resultaten är alarmerande – barnen vittnar om omfattande våldsutsatthet under uppväxten utan att samhället vidtagit tidiga åtgärder. Dessutom har barnen under frihetsberövandet inte fått det stöd de behöver för att lämna kriminaliteten bakom sig - istället berättar många barn om att de utsatts för övergrepp, maktmissbruk och bristande rehabilitering.
Vi är väl medvetna om att vi har begått brott, gjort fel och avtjänar vårt straff. Vi ska inte behöva knäckas och förnedras också.
– Vi måste lyssna till barns berättelser om deras egen våldsutsatthet och förstå hur samhället brister i att ge dem rätt insatser tidigt i livet. För att förebygga att barn dras in i kriminalitet behövs också mer träffsäkra insatser. Samtidigt är det tydligt att myndigheter måste ta sitt ansvar på allvar och använda tiden barnen är frihetsberövade på ett betydligt bättre sätt, säger Juno Blom, barnombudsman.
Rapportens viktigaste slutsatser:
- Barnens berättelser visar att våld ofta har blivit en del av deras liv, både vad gäller utsatthet för och eget utövande av våld.
- Samhället har visat ointresse att ta reda på bakomliggande orsaker till barnets beteende.
- Det råder allvarliga brister på HVB-hem.
- Barn berättar om kränkningar, maktmissbruk och våld från personal under frihetsberövandet.
- Insatserna under frihetsberövandet är ofta generella och saknar en individuell plan där skola och socialtjänst är involverade, vilket försvårar en väg ut ur kriminalitet.
- Frihetsberövade barns skolgång är fragmenterad och saknar kontinuitet, vilket påverkar deras framtidsutsikter negativt.
- Barn har ofta inte tillgång till den vård de behöver, särskilt inte traumabehandling.
Barnombudsmannens krav på åtgärder:
För att förhindra att fler barn dras in i kriminalitet och ge dem en reell chans att förändra sina liv krävs omedelbara åtgärder. Barnombudsmannen föreslår bland annat:
- Skydda barn tidigt i livet. För att skydda barn från våld och förebygga kriminalitet krävs tidig upptäckt av utsatthet genom bland annat hembesöksprogram och ett nationellt program för traumascreening, samt skärpt tillsyn, höjda kompetenskrav och striktare kontroll av HVB-hem.
- Stärkt kunskap hos personal om frihetsberövade barns behov och rättigheter. All personal som möter barn bör ges kontinuerlig utbildning i barns rättigheter, konflikthantering, traumamedveten omsorg och ges kontinuerlig handledning.
- Stärk skyddet för barn som är frihetsberövade på grund av brott. Inrätta en oberoende klagoinstans och ge Barnombudsmannen möjlighet att genomföra oanmälda besök på låsta institutioner.
- Säkerställ att utbildning och rehabilitering fungerar. Krav på att kommuner stödjer frihetsberövade barns skolgång och att särskilda yrkesutbildningar införs.
- En samlad plan för frihetsberövade barn – En individuell barnplan från dom till utslussning, med utsedd ansvarig vuxen och krav på psykologiskt stöd.
Nationellt utslussningsprogram – med fokus på arbetsmarknadsinsatser och långsiktigt stöd efter frigivning. - Traumabehandling. Alla barn i frihetsberövande ska ha rätt till psykologiskt stöd, både under och efter strafftiden utifrån sina individuella behov.
- Vi ska inte förminska allvaret i de brott som barnen begått, men vi måste skapa ett system som inte bara straffar utan som också ger barnen möjligheter att förändras och bygga en ny framtid. Barnen vi har pratat med är tydliga – de inser att de har gjort fel och önskar en framtid utan kriminalitet. Men de uttrycker att de inte klarar detta på egen hand utan barnen behöver betydligt bättre stödstruktur för att kunna förändras. Vi kan betydligt bättre. Nu måste vi alla kraftsamla för förändring och framtidstro säger Juno Blom, barnombudsman.
Läs hela rapporten "Ni måste hinna före"