Prata om psykisk ohälsa
Barnombudsmannen belyser varje år ett perspektiv på barns verklighet och hur detta överensstämmer med barnkonventionen. I år undersöker vi hur barnkonventionen och barns rättigheter tillgodoses för barn och unga med psykisk ohälsa.
Barns åsikter och erfarenheter är värdefulla för oss
Vi vill prata med flickor och pojkar eller barn som definierar sig på annat sätt under 18 år med diagnostiserad psykiatriskt tillstånd som allvarlig depression, ångest, ätstörningar eller NPF-diagnos. Vi önskar även prata med barn och unga som har eller ha haft problematisk skolfrånvaro på grund av sin psykiska ohälsa. Vi vill exempelvis prata om är hur barnets mående har påverkat barnet och barnets möjligheter till ett bra liv, och vilken hjälp barnet har fått av vården.
Är du förälder till ett barn eller ungdom som har sådana erfarenheter och som skulle vilja prata med oss? Det skulle vara värdefullt att få intervjua hen!
Intervjun kan hållas på plats hos oss eller över Skype/Zoom och kommer att ske under juni, alternativt i augusti. Barn över 15 år kan själva samtycka till deltagande, och barn under 15 år behöver vårdnadshavares samtycke. Deltagandet är helt frivilligt och kräver ingen förberedelse.
Det som framkommer i samtalen kommer att kunna användas av Barnombudsmannen i olika sammanhang, resultaten presenteras bland annat i en rapport till regeringen under våren 2024. Då berättar vi vad barn och unga har sagt, men vi ser till att barn och unga inte kan identifieras.
Så här anmäler ni ert intresse att delta:
Vill ditt barn delta eller har ni frågor, kontakta Lovisa på lovisa.granath@barnombudsmannen.se eller ring på nummer 070-283 26 51.
Barnombudsmannen utövar inte tillsyn och kontrollerar inte enskilda verksamheter.